Hoppa till innehåll

SOS Byggnadsvård tipsar!

Här tipsar SOS Byggnadsvård om allt mellan himmel och jord som kan göra din vardag som byggnadsvårdare lättare.
Vi vill hjälpa till att fylla på din kunskapsbank så du lättare kommer kunna ta rätt beslut för dina projekt, helt enkelt bli en bättre byggnadsvårdare.

P4 intervjuar Göran Gudmundsson om
SOS Byggnadsvård. Lyssna!


Se över din försäkring!


Hur ser din försäkring ut om det skulle hända något med ditt hus? Brandförsäkringen till exempel? Får du nya klickgolv och rollad plastfärg av billigaste upphandlade hantverkaren, eller får du tillbaka de kilsågade handhyvlade golven och linoljefärgerna, utförda av någon med rätt yrkeskunskap?

Läs hela texten


Bort med Gipsskivorna!

När vi ändå är inne på de stora miljöbovarna i byggandet måste vi också nämna gipsskivorna. De, tillsammans med betonggrunden och betongpannorna står nämligen för större delen av koldioxidförbrukningen av materialen i ett nybyggt hus.

Läs hela texten


Ge tomten en plåtsax!

En plåtsax till tomten skulle lösa problemet.

Läs hela texten

Torka apelsinskalen istället!

Faten med torkande apelsinskal ger ett mycket traditionellt intryck om man blandar upp skalen med till exempel enris eller lingonris och sätter ett ljus i mitten.

Läs hela texten


Varning för betongpannor!

Hur mycket skulle man inte ha sparat här genom att bara puffa tillbaka den nerhalkade tegelpannan i tid?

Läs hela texten


Byt inte fönster!

Du som lyssnat på intervjun i P4 på vår hemsida har redan påmints om hur lätt vi svenskar faller för reklamen för fönsterbyten. När dessutom bara ett eller två fönster har skador, byter vi ändå ALLA mot kortlivade, moderna fönster, helst av plast eller metall och naturligtvis bara med fuskspröjs.

Läs hela texten


Städa mindre!

Som ett gökur från slutet av 1800-talet på en holme i skärgården.

Läs hela texten

Cementen, grunden till problem på flera nivåer.

Cement/betong är ett tätt material och ställer därför alltid till med bekymmer när den råkar hamna på gamla hus. Många har till exempel tätat sina gamla naturstensgrunder med cement. Men någonstans måste ju markfukten kunna ta sig ut och då kryper den gärna upp i väggarna i stället och själva byggnadsstommen tar stryk. Vårt första råd är därför att inte använda cement i grunder till gamla hus.

Läs hela texten


SOS Byggnadsvård – Boktips!


”Stora boken om byggnadsvård” och ”Bevare mig väl!” är två böcker för dig som vill lära dig mer om byggnadsvård.

Läs hela texten